Een nieuwe club voor een oude sport
Utrecht – Op maandag 17-12-2012, 14-01-2013, 21-01-2013 en 28-01-2013 wordt in het Vechthuis aan de Jagerskade 13 te Utrecht een Kolfclinic gespeeld. Verschillende Wethouders van sport van de gemeentes in en om de provincie Utrecht gaan dan aan de slag met het Kolfspel. Ook enkele vertegenwoordigers van de 1e en 2e kamer en voorzitters van de verschillende Kolfbanen in Nederland zullen dan gaan Kolven bij de jongste Kolfclub van ons land. Tussen 18.30-21.00 uur bent ook u van harte welkom om, bij de nog in oprichting zijnde vereniging (Kolfvereniging Het Vechthuis) van de Koninklijke Nederlandsche Kolfbond, met het oer-Hollandse Kolfspel kennis te maken. Wie weet is de Kolfsport ook voor u “Een Kolfje naar uw hand”! Ballen en klieken om het spel te spelen zijn uiteraard aanwezig.
Ooit was Kolven de meest populaire sport in ons land. Alleen al in Utrecht waren er rond 1775 binnen de singels 21 actieve Kolfbanen. Zelfs op de Maliebaan speelde men wel illegaal Kolf in plaats van het, aan Kolf verwante, Maliespel. In heel Nederland waren er honderden banen. In en om Amsterdam alleen al ruim tweehonderd. Werkelijk bij iedere uitspanning of “trekschuithalte” kon men Kolven, vaak op meerdere banen. In Buiksloot kon het maar liefst op zes banen. In totaal zijn er ruim 1000 Kolfbanen in Nederland bekend. Het Kolfspel is een korte baan variant van het in ons land al sinds de 14de eeuw gespeelde “colf” en is ook verwant aan het huidige golf.
Midden 19e eeuw begon de belangstelling voor het Kolven af te nemen, o.a. door het opkomen van ander vermaak zoals biljart waarvoor minder ruimte nodig was. Ook waren de Kolfbanen ideaal om als dans- of filmzaal te gebruiken. Het Kolfspel had het Nederlands toen inmiddels al met ruim 70 uitdrukkingen en gezegden verrijkt, zoals “met de natte vinger” en “paal en perk stellen”. Er zijn nu in heel Nederland nog maar 15 Kolfbanen over waar een dertigtal verenigingen gebruik van maken. Tegenwoordig wordt er nagenoeg alleen in Noord-Holland gekolfd. De enige uitzondering is het Utrechtse Sint Eloyen Gasthuis aan de Boterstraat. Deze club is echter een besloten vereniging van de broederschap Sint Eloyen.
Nu komt er in Party- en Congrescentrum het Vechthuis een open club bij, waarvan iedereen lid kan worden. De Kolfbaan aan de Jagerskade 13 is echter verre van nieuw. Het is de geheel gerestaureerde baan ‘De Drie Dorstige Herten’ die vroeger aan de Dorstige Hartsteeg stond. Een van de overdekte banen die, net als die van het Eloyen Gasthuis, al in de eerste helft van de 18e eeuw in een landelijke banengids werd vermeld. Lang werd deze Kolfbaan, net als vele andere, als verloren beschouwd.
Bij nieuwbouw in de Dorstig Hartsteeg, ontdekte men dat de vervallen bergruimtes op het binnenterrein waren gemaakt in de verwaarloosde Kolfbaan van het inmiddels verdwenen café. Uiteindelijk werden de originele spanten met hun kenmerkende grote overstek, dankzij B&W van de Gemeente Utrecht (zij werkte mee met het ter beschikking stellen van grond en vergunningen), het Utrechts Monumentenfonds (dat de verplaatsing mogelijk maakte en met tekeningen de herbouw aanzwengelde) en met de inspanningen van de broeders van het St. Eloyen Gasthuis, herplaatst bij het Vechthuis. De Kolfbaan werd door de vorige eigenaar van Het Vechthuis (de heer T. van Doorn) eigenhandig volledig gerestaureerd, in ere hersteld en in 1995 als zaaluitbreiding op Het Vechthuis in gebruik genomen.
Deze baan ademt vandaag nog steeds de sfeer van vroeger. De specifieke Kolfpalen, of beter gezegd de “stukken”, zijn een kopie van die in het St. Eloyen Gasthuis en hier demontabel, waardoor de baan ook voor andere doeleinden (zoals vergaderingen, recepties en diners) kan worden gebruikt. Wilt u meer weten over het Kolfspel, dan kan de voorzitter van de KNKB tijdens of na de clinic uw vragen beantwoorden. Er is documentatie aanwezig en u kunt nu al de nodige informatie vinden op de sites van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond, die van het St. Eloyen Gasthuis of op het Webmuseum Colf & Kolf.
– Koninklijke Nederlandsche Kolfbond (KNKb) – www.kolfbond.nl
– St. Eloyen Gasthuis – www.sinteloyengasthuis.nl
– Webmuseum Colf & Kolf – www.colf-kolf.nl
Desgewenst kan Ronald de Zeeuw (eigenaar/directeur van Het Vechthuis), Menno Spiekerman (de organisator van deze clinic’s van Gerardus Evenement Planner) en/of de heer Mark Aberkrom (de voorzitter van de KNKB) geïnterviewd worden.
Voor meer informatie over de Kolfclinic’s kan u contact opnemen met Menno Spiekerman van Gerardus Evenement Planner via info@gerardus-evenement-planner.nl of op 06-13486175