13 augustus 2012 heeft kunstfotograaf Look J. Boden een 30 minuten durend skype-interview gehad met kunstblogger Hilde van Canneyt van, http://hildevancanneyt.blogspot.be/. Dit interview is tot stand gekomen n.a.v. de publiciteit aangaande de geplande expositietournee door het land, georganiseerd door Gerardus Evenement Planner.
Bij het begin van dit interview wordt er voornamelijk terug gekeken naar wie Look J. Boden is en wat hij allemaal heeft gedaan om te bereiken tot wat hij nu is geworden. Dat is vormgever en kunstfotograaf! Meer informatie over Look en over de 3 locaties die zijn aangedaan tijdens de expositietournee: http://www.gerardus-evenement-planner.nl/georganiseerde-evenementen/look-boden-expositietournee/
Vanaf 2007 is Look J. Boden officieel fotograaf. Hij heeft o.a. foto’s gemaakt die voor een gedichtenbundel waren bedoeld. Hij fotografeert wel al langer, zo ongeveer 20 jaar, maar vanaf 2007 is het eigenlijk officieel. Sinds 2008 probeert hij d.m.v. kunstfoto’s kunstobjecten beter tot hun recht te laten komen.
Look J. Boden kan zich het beste uitdrukken door middel van fotografie. Hij is ook bezig met design, maar doet dat voornamelijk bedrijfsmatig, vaak in opdrachten van bedrijven zoals o.a. het maken van websites. Voor meer informatie over zijn vormgevingscapaciteiten, http://www.boden.nl/
De vraag die kunstblogger Hilde van Canneyt stelde aan Look J. Boden en die eigenlijk best belangrijk is voor een fotograaf, was: “Waar moet een foto aan voldoen om goed bevonden te worden?”
Look J. Boden vond dit een goede en onverwachte vraag en was er een beetje stil door. Er moet spanning zitten in de foto. Een foto moet een verhaal vertellen waarin eigenlijk twee tegenovergestelde zaken aan de orde komen. Als we praten over de serie Urban Girls (http://www.lookjboden.nl/urban-girls/), die stralen “kracht en kwetsbaarheid” ten opzichte van elkaar uit maar het kan ook “liefde en dood (serie Till Death Do Us Part)” zijn. Er komen in beide series veel spanning voor. De voortdurende plus-min relatie moet er wel in zitten. Deze foto’s zijn voldaan!
De verschillende portfolio’s op de website worden tijdens het interview besproken en doorgelicht. Waarom een bepaalde foto onder een portofolio wel komt te staan en waarom niet!
Vanaf begin 2011 richt Look J. Boden zich voornamelijk op het fotograferen van modellen. Een model is aangenamer om te fotograferen dan een dood voorwerp. Het is fascinerend want als je Look J. Boden 10 jaar geleden had gevraagd om modellen/mensen te fotograferen dan was hij hard weg gelopen. Dit was toen “niet helemaal zijn ding”. Dat is echter na 10 jaar heel erg veranderd. Het verhaal van een foto begint al bij de interactie. Het begint bij de fotograaf en het model. Het is een hele uitdaging om het model te laten doen wat jij duidelijk wilt maken op de foto.
Voordat hij begint foto’s te nemen, maakt hij een concept en werkt dit dan uit. Foto’s maken is goed kunnen regisseren en registreren. Hierin onderscheidt hij zich van andere fotografen in Nederland. Hier is hij goed in en dat zie je ook aan zijn foto’s. Hij maakt ook tijdens een fotoshoot gebruik van situaties die zich voordoen op het moment dat de opname gemaakt wordt; bijvoorbeeld schaars licht. Hij gaat dus niet met extra licht in de weer maar doet het met wat op dat moment voor handen is. Hij werkt in opdracht van klanten, maar hij maakt ook eigen foto’s voor zijn collectie.
Kunt u tegen kritiek? Look J. Boden geeft aan dat hij, als hij kritiek krijgt op zijn foto’s, hier goed mee over weg kan. Hij vindt het alleen maar fijn om kritiek te krijgen. Dit is tevens een goed leermoment, want waarom levert iemand kritiek (positief of negatief) op zijn werk? Als namelijk niemand kritiek zou leveren dan heeft hij zijn werk niet goed gedaan! Er ontstaat dan een discussie en daar houdt hij wel van! Waarom vinden mensen juist een bepaald werk of een expositie niet mooi?
Heeft Look J. Boden een talent binnen kunst maken die nog bij hem ontbreekt en die hij graag zou willen bezitten? Dat is er zeker. Dat is VERKOOP! Laura Broersma is speciaal aangetrokken om zich te storten op de verkoop en Menno Spiekerman van Gerardus Evenement Planner organiseert de expositietournee van A tot Z!
Wat verwacht Look J. Boden van mensen die komen kijken bij een expositie? Dat ze weg gaan met een gevoel van “ik weet het niet!” Een soort van verwarring. Een galeriehouder heeft eens tegen Look J. Boden gezegd: “Ik vind jouw focus nogal verontrustend”. Als er enige verontrusting is, dan is zijn missie geslaagd.
Wat zou je nog willen bereiken?
Goede kwaliteit voor een breed publiek. Ik wil zo veel mogelijk mensen aan het denken zetten. Voor mijn part hangt mijn werk in een supermarkt, als ik daardoor mensen aan het denken zet, dan is mijn doel bereikt. Als kunstenaar moet jij je eigen broek op kunnen houden en geld verdienen.
Look J. Boden laat weten dat Erwin Olaf zijn grote voorbeeld is. Hij zou heel graag zo goed willen worden als hij. Hij heeft nog tijd genoeg om dit mogelijk te bereiken!
Hierbij bedankt kunstblogger Hilde van Canneyt, Look J. Boden voor zijn tijd en andersom bedankt Look J. Boden, kunstblogger Hilde van Canneyt, ook voor haar tijd voor dit leuke en aparte interview.
Voor meer informatie over de kunstblogger Hilde van Canneyt, ga naar: http://hildevancanneyt.blogspot.be/
Voor meer informatie over Look J. BodenJ. Boden als fotograaf, ga naar: http://www.lookjboden.nl/